Zo te zien gebruikt u nog een oude webbrowser die niet langer wordt ondersteund en mogelijk onveilig is.

U kunt hier gratis upgraden naar de nieuwste versie van Internet Explorer.

U kunt er ook voor kiezen om over te stappen op een modernere browser zoals Firefox of Google Chrome

Hans de Haij: foto op de Website

Met regelmaat wordt ons kantoor benaderd door relaties die een brief hebben ontvangen waarin zij worden gesommeerd een bedrag te betalen omdat zij een foto op hun website hebben geplaatst die van het internet is afgeplukt. Men is zich van geen kwaad bewust omdat die foto toch op het vrije internet staat. Niets is echter minder waar.

Foto’s zijn auteursrechtelijk beschermd door de Auteurswet. Het gebruik van een beeld/foto, ook als dat onbedoeld is gebeurd, wordt als een inbreuk op het auteursrecht beschouwd tenzij men beschikt over een geldige licentie. Is dat niet het geval dan kan de auteursrechthebbende eisen dat het gebruik van de foto wordt gestaakt en de foto dus van de website gehaald moet worden en daarnaast kan aanspraak gemaakt worden op een schadevergoeding. Indien geprocedeerd moet worden kunnen de kosten  behoorlijk oplopen omdat in zaken van intellectuele eigendom, waaronder het Auteursrecht gerekend moet worden, de rechter de verliezende partij kan veroordelen tot betaling van de werkelijke advocaatkosten en die kunnen fors zijn.

Het auteursrecht speelt uiteraard niet alleen bij foto’s/publicaties op een website. Ook bij brochures, folders etc komt dit aan de orde. Een aantal praktijkvoorbeelden.

Een van onze relaties, een toonaangevende leverancier van vloeren, had een prachtige full colour brochure laten maken in een grote oplage. Om de getoonde vloeren extra cachet te geven, was daarop een stoel geplaatst van de bekende architect/ontwerper Le Corbusier. Er was sprake van inbreuk op rechten van intellectuele eigendom en er werd onder andere een hoge schadevergoeding geeist alsmede vernietiging van alle brochures (circa 50.000 stuks). Uiteindelijk is een regeling getroffen waarbij een kleine vergoeding is betaald en de brochures gewoon gebruikt mochten worden onder de voorwaarde dat in een nieuwe brochure geen afbeeldingen van artikelen van Le Corbusier gebruikt mochten worden. Aan die voorwaarde is uiteraard voldaan en onze relatie kwam er goedkoop vanaf.

In de Volkskrant was een interview gepubliceerd. Daarbij was een foto geplaatst van de geinterviewde met op de achtergrond een auteursrechtelijk beschermde sculptuur. De rechtbank Amsterdam was van mening dat daarmee inbreuk was gemaakt op het auteursrecht.

Een van onze relaties, een fysiotherapeut, had op zijn website een foto geplaatst van een persoon die met zijn hand greep naar zijn pijnlijke rug. De foto had hij van het internet geplukt maar deze bleek auteursrechtelijk beschermd te zijn. Ook in dit geval werd een bevredigende regeling getroffen.

Kortom: bezint eer ge begint en laat U voorafgaand goed adviseren. Tip: google eens op de zoekterm “rechtenvrije foto”.

Iedere maand zal ons kantoor op deze plaats een column verzorgen waarin (actuele) juridische zaken aan de orde zullen worden gesteld.

Hans de Haij
De Haij & van der Wende advocaten

Members en partners van Capelle Business Plaza

  • Nic Visser
  • Ook hier uw advertentie
  • Carwash
  • Uw logo hier
  • Bestenzet met sign en display
  • Rabobank
Profiteer van de voordelen als member van Capelle Business Plaza Meld u nu aan

Gemeente
Mentor Capelle
IJssel Business Magazine