Zo te zien gebruikt u nog een oude webbrowser die niet langer wordt ondersteund en mogelijk onveilig is.

U kunt hier gratis upgraden naar de nieuwste versie van Internet Explorer.

U kunt er ook voor kiezen om over te stappen op een modernere browser zoals Firefox of Google Chrome

Leuker kunnen ze het niet maken..

Wie in Nederland een goed gevulde spaarpot heeft moet daarover belasting betalen. De overheid gaat er daarbij van uit dat je gemiddeld genomen 4 procent rendement maakt en belast dat rendement met 30 procent vermogensrendementsheffing. Ben je er nog?

Het komt er op neer dat je per saldo 1,2 procent belasting betaalt over je vermogen, boven een belastingvrije drempel van ongeveer 20.000 euro per persoon. Daarin komt verandering. Het idee is dat je met meer vermogen meer rendement kunt maken. Het voorstel is om hogere vermogens zwaarder te belasten, boven ongeveer 300.000 euro ga je meer betalen. Van 1,2 procent kan de belastingdruk oplopen tot 1,65 procent voor vermogens boven de 1.025.000 euro.

De belastingvrije drempel gaat omhoog naar 25.000 euro. Het laagste tarief wordt omgerekend 0,87 procent, maar dat is ongeveer hetzelfde als de rente op een spaarrekening. Per saldo heb je dan niks verdiend. Bovendien streeft de Europese Centrale Bank er naar om de inflatie op te voeren naar een kleine 2 procent. Als dat gaat lukken wordt je geld ieder jaar 2 procent minder waard!


De voorgestelde nieuwe vermogensrendementsheffing klopt van geen kanten. Hogere vermogens maken helemaal niet altijd meer rendement, vraag maar aan de pensioenfondsen. Die hebben gigantische vermogens en tegelijkertijd de grootste moeite om hun rendementsdoelstelling van ongeveer 2 procent te halen.

Bovendien meet de overheid met twee maten. De grondslag voor de nieuwe heffing is de gemiddelde rente op spaargeld. Die staat nu extreem laag, dus bij een oplopende rente zou die heffing ook behoorlijk oplopen. Sparen wordt zodoende nooit meer lonend! Tegelijkertijd hoeft diezelfde overheid nauwelijks rente te betalen over de staatsleningen die ze zelf uitgeeft. De staatsschuld is ongeveer 470 miljard euro, Het maakt als overheid nogal uit of je daarover 1 procent moet betalen, of bijna 5 procent, zoals aan het begin van de kredietcrisis. Dat voordeel voor de staat zien belastingbetalers niet terug.

Tegenwoordig kan iedereen beleggen. Bij verschillende aanbieders (waaronder Tielkemeijer & Partners) kan je al goed gespreid beleggen vanaf een paar honderd euro. Daarvoor hoef je dus geen miljonair te zijn. De belastingen zouden simpeler moeten worden. Duidelijker voor de burger en goedkoper om te controleren. De beste maatregel zou dus zijn: afschaffen die vermogensrendementsheffing! Dan worden sparen en beleggen niet meer afgestraft en wordt er niet nog een keer belasting geheven over geld waarover al eerder loon- of dividendbelasting is geheven. Leuker kunnen ze het niet maken, wel eerlijker!

Hans Tielkemeijer
Directeur Tielkemeijer & Partners Vermogensbeheer
Telefoon: 010 - 20 40 560
Reageren op dit artikel? mail@tielkemeijer.nl

Members en partners van Capelle Business Plaza

  • Nic Visser
  • Ook hier uw advertentie
  • Carwash
  • Uw logo hier
  • Bestenzet met sign en display
  • Rabobank
Profiteer van de voordelen als member van Capelle Business Plaza Meld u nu aan

Gemeente
Mentor Capelle
IJssel Business Magazine